Tomm Kristiansen

Tomm Kristiansen er journalist, forfatter og en av våre beste program- og debattledere.

Som programleder i flere år for Dagsnytt Atten er det knapt et tema i samfunnsdebatten Tomm Kristiansen ikke har ledet samtaler om. Han kan gi råd om sammensetning av debattpaneler, vinkling av debatten og ikke minst lede samtalen.

Kristiansen er for mange kjent som «stemmen fra Afrika» etter å ha vært korrespondent på dette kontinentet gjennom mange år. Han er en skattet kåsør og foredragsholder, og hans historier har de senere år også nådd et stort publikum gjennom podcastserien Tomms afrikanske fortellinger.

Tomm har skrevet flere bøker, og ble nominert til Brageprisen for boka Mor Afrika.

Han er også tildelt Den store journalistprisen, og han fikk Prix Radio for sitt korrespondentbrev Gribben og jenta.  I 2014 ble han tildelt NRK’s hederspris Gullrosen og i 2020 fikk han Kringkastingssjefens språkpris.

Kristiansen har ledet TV-programmene Deadline og Med åpne kort, og altså vært programleder for Dagsnytt 18 gjennom en årrekke.

I en periode var Tomm Kristiansen også rådgiver for Sør-Sudans president Salva Kiir.

Tomm Kristiansens foredrag

Med sitt store fortellertalent har Tomm Kristiansen blitt sammenliknet med NRK-legender som Richard Herrmann og Erik Bye.

Han har dekket samfunnslivet «nedenfra» og gitt journalistikken nye dimensjoner.

I jakten på håp og løsninger har han gitt oss et helt nytt bilde av Afrika.

Med dette som utgangspunkt kan han tilby følgende foredrag:

Afrikanske fortellinger

Podkastserien Tomms afrikanske fortellinger nådde et stort publikum, og etterspørselen etter flere fortellinger har vært stor. Tomm kan trollbinde en forsamling med sine historiekvelder:

Alt fra de spennende omstendighetene rundt løslatelsen av Nelson Mandela i 1990 til fortellingen om FN-generalen som forsøkte å stanse folkemordet i Rwanda, men fikk «nei» fra hovedkvarteret i New York.

Han har gått i fotsporene til oppdageren Henry M. Stanley, som fant dr. David Livingstone inne i «det mørke Afrika». Han kan fortelle gripende historier om kvinners kamp for anerkjennelse, om Robert Mugabes fall i Zimbabwe til fortellinger om det indre liv ved en presidents kontor.

The Big Man syndrome

Dette er fortellingen om Afrikas indre politiske liv:

Hvordan tenker en afrikansk president, og hvordan reagerer folk rundt ham?

Hvordan er deres selvbilder?

Hvordan skal vi forstå kodene og forskjellene?

Som rådgiver for Sør-Sudans president Salva Kiir fikk Kristiansen et unikt innblikk i utøvelsen av makt på afrikansk, inklusive korrupsjon, beslutningsrutiner, prioriteringer og personlige forhold. Han var med på å bygge opp en afrikansk stat innenfra, og Kristiansen har møtt og observert statsledere som Nelson Mandela, Robert Mugabe, Julius Nyerere, Uhuru Kenyatta, Ellen Johnson Sirleaf og Daniel Arap Moi på nært hold.

Afrika – en vakker dag

Dette foredraget er et oppgjør med elendighetsmytene om Afrika.

Tomm Kristiansen forteller om Afrikas muligheter og kvaliteter, farer og vanskeligheter – men også de langsiktige lysende perspektivene og de afrikanske kvaliteter og egenarter.

Han går også nærmere inn på Ubuntu, den afrikanske måten å tenke på, som er en helt ukjent sivilisasjon for oss.

Hvordan kunne de tilgi?

Den sørafrikanske Sannhets- og forsoningskommisjonen under ledelse av erkebiskop Desmond Tutu var et langt drama hvor apartheidtidens skrekk og hemmeligheter ble lagt på bordet.

Tomm Kristiansen fulgte de rystende høringene, og snakket med torturistene og de etterlatte.

Hvordan var det mulig å tilgi?

Dette er også fortellingen om hvilken politisk og sosial effekt denne prosess hadde, og Tomm Kristiansen sto nær de fleste av dem som drev den, fra erkebiskop Desmond Tutu til etterforskere fra Kripos.

Gud i Afrika

Den hvite mann skulle kristne og kolonisere Afrika, men så tok folket grep og gjorde Jesus til en afrikaner.

Dette er en forbløffende fortelling om kristen tro på afrikanske premisser, om Black Theology og en helt annet måte å nærme seg det religiøse på, både i politikk og hverdagsliv.

I dag er det fra Afrika det internasjonale kirkeliv henter sin inspirasjon. De har erfaringer med hvordan religioner kan leve sammen, gjestfrihet og toleranse.

Tomm Kristiansen har hentet mye inspirasjon fra de fattige menighetenes vuggende, firstemte bluessalmer og deres forkynnelse, og han har rike fortellinger.

Da Gud skiftet mening

I 2018 skrev Tomm Kristiansen boka om hvordan kirken har endret seg gjennom femti år, med den provoserende tittelen Da Gud skiftet mening:

Fra å være en konservativ, samfunnsbærende pietistisk institusjon til å bli en radikal samfunnskritisk og åpen bevegelse.

Hva var det egentlig som skjedde?

Mens avkristningen går sin gang, melder utmeldte medlemmer av statskirken seg inn igjen, og andre lar seg døpe. Det er en spennende fortelling som viser hvordan denne aktøren i samfunnet nå spiller en helt annen rolle.

Vi trodde vi var ferdig med religionen, men der tok vi alle feil.

Tomm Kristiansen har vært kirkereporter i Dagen, Aftenposten og NRK, og dessuten vært aktiv i kirken. Han kjenner kirken innenfra, og for fortelle om kirkens nye betydning og hvilken retning den tar i samfunnsdebatten.

Tomm Kristiansen

For at vi skal kunne gi deg riktig pris, er det fint om du fyller ut skjema så detaljert som mulig.
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Rull til toppen