Terje Tvedt er en av våre mest profilerte historikere og professorer, som også er kjent som forfatter, dokumentarfilmskaper og samfunnsdebattant.
Han har særlig forsket på og formidlet norsk bistands- og migrasjonshistorie, Afrika- og globalhistorie, og er nok for mange kjent som mannen som i en generasjon snart har maltraktert det norske selvbildet, utfordret norsk utenrikspolitikk og som oftest endt opp med å være opptatt av det som har skjedd utenfor norske grenser, og hvordan det har alt å si for det som skjer innenfor.
Tvedt holder inspirerende, fagfunderte og tilpassede innlegg med varierende tema – det siste året har han blant annet snakket under følgende overskrifter:
The Nile. History’s Greatest River (The Traveller’s Club, London)
Sivilisasjonenes utvikling (DbB Markets, Oslo)
Vann – den lange historiens kraftkilde (Olje- og Energidepartementet)
Menneskehetens historie og kampen om å kontrollere og bruke vannet. Noen dykk i verdens våte historie (Rambøll Consulting, Oslo)
Verdenshistorie: Utviklingstrekk og rivaliseringen mellom imperier (Forsvarets Høgskole)
Imperier: Det osmanske og det britiske imperiet (Det norske Vitenskapsakademi)
Om å se verdenshistorien i et utvidet perspektiv. Hva betyr det at vi lever på vannets planet? (Equinor Seniorklubb)
Geopolitics and nature (Humboldt-universitetet Berlin)
Et kritisk blikk på bistand og internasjonal veldedighet (Arendalsuka)
7 forelesninger om verdenshistorie (Fotefar temareiser, Kreta)
Tvedt har publisert en lang rekke bøker, artikler og dokumentarfilmer, og er kanskje særlig kjent for bestselgerbøkene Verdens historie (2020), Nilen. Historiens elv (2017) og Det internasjonale gjennombruddet (2017).
Hans syn på historien som forklaringsmodell for tiden vi nå lever i har gitt utslag i en rekke populære foredrag egnet for nærmest enhver sammenheng hvor hensikten er å forstå hvordan vi best mulig kan manøvrere i de utfordringene vi står i.
Terje Tvedt er forskningsprofessor ved Nasjonalbiblioteket, og har arbeidet som professor i flere disipliner, som globalhistorie (UiO), statsvitenskap (UiO), utviklingsstudier (UiB) og ved geografisk institutt (UiB).
Han har kombinert forskning med dokumentarisme om utenrikspolitikk og verdens vann, og laget filmer som er blitt vist i over 150 land, kjøpt av bl.a. Netflix, National Geographic og Al Jazeera.
En reise i vannets fremtid fikk Gullruten i 2008 og A journey in the History of Water fikk prisen for beste miljøfilm ved Festival international du film d’environment i Paris. Han fikk Norges forskningsråds formidlingspris i 2006 og Fritt Ord-prisen i 2007. Tvedts The River Nile in the Age of the British ble av British Society for Middle Eastern Studies kortlistet som en av de fem beste bøkene utgitt i verden om Midtøsten uansett disiplin året den kom ut.
Hans fagbøker bøker er blitt oversatt til en lang rekke språk, som bl.a. arabisk, kinesisk, tysk, italiensk, engelsk, og ukrainsk.
Terje Tvedts foredrag
Terje Tvedt holder ulike foredrag i ulike sammenhenger, tilpasset virksomhet og målgruppe. Her er noen eksempler:
Forstår man ikke fortiden, er man dømt til å misforstå samtiden
En forelesing over et allment problem, men med noen talende historiske eksempler med store konsekvenser.
Kampen om fortiden hardner til – fra USA til Russland over Kina og til Norge
Vår samtid sett i de lange linjers perspektiv.
For omtrent 2000 år siden sa romeren Cicero at poenget med dannelse er å bekjempe nåtidstyranniet. Hva betyr det i dag?
Verdenshistorie. Med fortiden som speil
Forelesningen kan handle om ulike tema basert på interesse. Forelesningene er basert på bestselgeren med samme navn (solgt i 45 000 eks) og med tema som:
De første sivilisasjonene; imperienes lange historie; den moderne verdens fremvekst og hvorfor Europa og ikke Asia førte verden ut av jordbrukssivilisasjonens tidsalder; USA og Kinas historie og faren for storkrig; eller klimaets historie.
Teknologiens lange historie
Kapitalisme eller vann
En analyse av den moderne verdens fremvekst.
En reise opp Nilen. Historiens elv
En forelesning med utgangspunkt i bestselgeren med samme navn (20 000 ) og den internasjonale boksuksessen «Nilen. Historiens elv» (oversatt til bl.a. engelsk, kinesisk, tysk, arabisk og italiensk). Om det er ønske om det, kan han også snakke om og vise utdrag fra filmen «Kampen om Nilen» som er blitt vist på NRK.
Forskningens krise
Om forskerens uavhengighet og engasjement.
En historie skrevet i vann. Om religioner og sivilisasjoner
Imperienes historie: Det osmanske, russiske og britiske imperium. En sammenlikning
Terje Tvedt
For at vi skal kunne gi deg riktig pris, er det fint om du fyller ut skjema så detaljert som mulig.