Erik Fosnes Hansen er en av Norges mest kjente forfattere. Hans bøker har nådd et enormt publikum i over 35 land. Han er kjent som engasjert samfunnsdebattant, kritiker og kommentator, en underholdende foredragsholder og kåsør, han har engasjert seg som kulturpolitiker. Han har dessuten i de siste årene vært en høyt profilert restaurantanmelder for VG.

Erik Fosnes Hansen, foredrag om omstilling og motivasjon

Erik Fosnes Hansen holder særlig foredrag om omstilling og motivasjon. I en omskiftelig virkelighet kan det for en bedrift eller organisasjon være vanskelig å finne de mentale nøklene som skal til for å motivere så vel ledergrupper som ansatte. Fosnes Hansen tar alltid utgangspunkt i merverdiene ved virksomheten og ved den enkeltes innsats. Setter den enkeltes rolle i et meningsbærende og eksistensielt overlys, med slående og underholdende eksempler hentet fra virkeligheten og litteraturen. Hans tilnærming til problematikken er ikke at alle skal bli «vinnere», men at hver enkelt skal bli i stand til å knytte personlig meningsdybde til virksomheten. Det avgjørende er å få alle til å løfte blikket – fra tall og prestasjon til mening, hensikt og entusiasme! Få kan som Fosnes Hansen få ledere og ansatte til sammen å oppleve vektløse øyeblikk der rollene og verdiene står i spill, og der tilhørerne virkelig føler seg som deltagere i sitt eget, felles prosjekt.

Dyre ord koster mer enn de smaker

Erik Fosnes Hansen skreddersyr alltid sine foredrag, og setter seg grundig inn i den enkelte virksomhet slik at foredragene blir spisset inn mot behov og utfordringer. Som han selv sier:

Uten å vite hva virkeligheten er, kan man ikke si ett eneste ord som faktisk hjelper i denne virkeligheten, men man kan fort komme til å si en masse flotte og dyre ord, og jeg liker ikke flotte og dyre ord. De koster mer enn de smaker. Men jeg vil gjerne si noe jeg selv kan stå inne for, ellers ville jeg ikke gjort dette.

Språkmektig og internasjonalt etterspurt

Som språkmektig og internasjonalt etterspurt oppleser, foredragsholder og debattant har Fosnes Hansen også innsikter å formidle når det gjelder hvordan Norge og nordmenn blir oppfattet i utlandet, og hvordan vi formidler oss selv. Han byr dessuten også på rent litterære program, der han forteller og leser fra sine egne eller formidler andres verk. Hans evner som oppleser er legendariske. Som samfunnsdebattant og kulturpolitiker gir han med sine leksikalske kunnskaper gjerne en oversikt over så vel historisk samfunnsutvikling som dagens tema, med stor allsidighet. Han er også en øvet konferansier og arbeider tett med flere kjente musikere og orkestre.

Flyttet grenser for restaurantanmelderiet

Hans virksomhet som restaurantanmelder i VG de siste årene har flyttet grenser for restaurantanmelderiet som seriøs, kritisk sjanger. Ingen annen restaurantanmeldere i Norge opererer under fullt navn. Erik Fosnes Hansen kan derfor også kåsere svært underholdende fra restaurantanmelderens virkelighet og samtidig gi et kort og poengtert grunnkurs i hvordan man som gjest skal bedømme mat og drikke, og hvordan man skal forstå når og om man får valuta for pengene. Han belyser norske gjestfrihetstradisjoner, hvordan «den norske gjesten er», og belyser vårt forhold til restauranten som institusjon i et lite urbant land som vårt.